Νόσος του Crohn και κύηση

4 ΛΕΠΤΑ

Η νόσος του Crohn επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η νόσος του Crohn σε ύφεση δεν φαίνεται να επηρεάζει τη γονιμότητα. Αντίθετα, η έξαρση της νόσου του Crohn οδηγεί σε υπογονιμότητα. Οι γυναίκες με νόσο του Crohn που υπεβλήθησαν σε χειρουργείο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχής της λειτουργίας των σαλπίγγων. Οι άνδρες με νόσο του Crohn που υπεβλήθησαν σε εκτομή ορθού δυνατόν να παρουσιάζουν προβλήματα ανικανότητας ή εκσπερμάτισης. Η θεραπεία με σουλφασαλαζίνη προκαλεί αναστρέψιμη ανικανότητα στους άνδρες επηρεάζοντας την ποιότητα του σπέρματος.

Πώς επηρεάζει η νόσος του Crohn την πορεία της εγκυμοσύνης;

Συνιστάται η επίτευξη κλινικής ύφεσης της νόσου του Crohn πριν από τη σύλληψη. Οι εξάρσεις της νόσου αντιμετωπίζονται επιθετικά για την πρόληψη των επιπλοκών. Η νόσος του Crohn αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού.

Εάν η σύλληψη επιτευχθεί κατά τη διάρκεια ύφεσης της νόσου του Crohn ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου είναι ο ίδιος με τις μη εγκυμονούσες γυναίκες. Εάν η σύλληψη επιτευχθεί κατά τη διάρκεια έξαρσης της νόσου του Crohn, τα 2/3 των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, και, από τις τελευταίες περιπτώσεις, τα 2/3 επιδεινώνονται. Η διατροφή επίσης επηρεάζει τον τοκετό.

Οι ασθενείς με νόσο του Crohn μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό;

Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας είναι ο μοναδικός υπεύθυνος που μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση αυτή. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς χωρίς επιπλοκές από τη νόσο του Crohn (περιπρωκτική νόσο ή ορθική νόσο) μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό. Σε αντίθετη περίπτωση προτιμάται η Καισαρική τομή. Η ειλεοορθική αναστόμωση (pouch) αποτελεί ένδειξη για Καισαρική τομή. Οι ασθενείς με κολοστομία ή ειλεοστομία μπορούν να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό.

Μια έγκυος μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τη νόσο του Crohn;

Οι ενδείξεις του χειρουργείου στις έγκυες γυναίκες με νόσο του Crohn είναι οι ίδιες με τις μη έγκυες γυναίκες με νόσο του Crohn: απόφραξη, διάτρηση, αιμορραγία και απόστημα. Η σοβαρή νόσος του Crohn ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για το έμβρυο από τη χειρουργική επέμβαση.

Θα πρέπει να συνεχισθεί η θεραπεία για τη νόσο του Crohn κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο του Crohn (εκτός από τη μεθοτρεξάτη) σε γενικές γραμμές θα πρέπει να συνεχισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή το όφελος είναι μεγαλύτερο από τον κίνδυνο της θεραπείας. Θα πρέπει να δίδεται έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη B12, και σίδηρο, καθώς υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε αυτές τις βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά από την έναρξη της εγκυμοσύνης.

Παρατίθεται Πίνακας με τα κυριότερα φάρμακα που χορηγούνται στη νόσο του Crohn όπου φαίνεται η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  • Κατηγορία Α: Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα φάρμακα που έχουν μελετηθεί σε έγκυες γυναίκες και δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών.
  • Κατηγορία Β: Τα φάρμακα που κατατάσσονται στην κατηγορία είναι: α) εκείνα που ενώ δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σε ανθρώπους, μελέτες σε ζώα που κυοφορούν έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έμβρυο, και β) εκείνα στα οποία έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει κάποιος πολύ μικρός κίνδυνος για τα έμβρυα των ζώων αλλά αντίστοιχες μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο.
  • Κατηγορία C: Φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες σε ζώα ή ανθρώπους (το οποίο σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι άγνωστος), ή μελέτες σε ζώα έδειξαν κάποια προβλήματα με τα έμβρυα, όμως για την έγκυο, τα οφέλη από την ορθή χρήση, μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων της χρήσης τους.
  • Κατηγορία D: Φάρμακα στα οποία έχει αποδειχτεί ότι έχουν γεννηθεί κάποια μωρά με γενετικές ανωμαλίες από έγκυες που τα χρησιμοποιήσαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σε μια σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή κατάσταση, τα οφέλη του φαρμάκου μπορεί να εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου για βλάβες στο έμβρυο.
  • Κατηγορία Χ: Φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν συγγενείς ανωμαλίες στα μωρά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται από έγκυες.
ΦάρμακοΚατηγορία σύμφωνα με FDA
AdalimumabB
Αμοξυκιλλίνη / κλαβουλανικό οξύB
Αζαθειοπρίνη / 6-μερκαπτοπουρίνηD
BalsalazideB
ΒουδεσονίδηC
CertolizumabB
CiprofloxacinC
ΚυκλοσπορίνηC
InfliximabB
MesalamineB
Mesalamine (Asacol, Asacol HD)C
ΜεθοτρεξάτηX (τερατογόνος δράση)
ΜετρονιδαζόληB
NatalizumabC
OlsalazineC
ΠρεδνιζόνηC
ΡιφαξιμίνηC
ΣουλφασαλαζίνηB
TacrolimusC
ΘαλιδομίδηX (τερατογόνος δράση)

Θα πρέπει να λαμβάνεται η θεραπεία για τη νόσο του Crohn κατά τη γαλουχία;

Υφίστανται ελάχιστα δεδομένα για τη διέλευση των φαρμάκων της νόσου του Crohn στο μητρικό γάλα. Η σουλφασαλαζίνη είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η μεσαλαζίνη είναι ασφαλής σύμφωνα με προοπτικές μελέτες. Η μετρονιδαζόλη και η σιπροφλοξασίνη αποβάλλονται στο μητρικό γάλα και δεν θα πρέπει να χορηγούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η κορτιζόνη εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες στο γάλα. Η αζαθειοπρίνη/μερκαπτοπουρίνη δεν ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα. Οι βιολογικοί παράγοντες (infliximab) δεν ανιχνεύονται στο μητρικό γάλα και θεωρούνται ασφαλείς. Σε κάθε περίπτωση, το λόγο για τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου έχει ο θεράπων γαστρεντερολόγος που είναι υπεύθυνος για την ασθενή.

Είμαι ασθενής με νόσο του Crohn. Υπάρχει περίπτωση το παιδί μου να νοσήσει από νόσο του Crohn;

Υπάρχει 3-5% πιθανότητα το παιδί να νοσήσει από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn. Αν και ο σύζυγός σας πάσχει από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn τότε η πιθανότητα το παιδί σας να εμφανίσει ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn αυξάνει στο 30%.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2024, 19:31

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού