Ακράτεια κοπράνων: Αίτια, διάγνωση, αντιμετώπιση

3 ΛΕΠΤΑ

Τι είναι η ακράτεια κοπράνων;

Η ακράτεια κοπράνων είναι ο ιατρικός όρος που περιγράφει την ακούσια διαρροή εντερικού περιεχομένου από τον πρωκτό. Το περιεχόμενο του εντέρου που διαρρέει δυνατόν να συνίσταται σε:

  • Συμπαγή κόπρανα
  • Υδαρή κόπρανα
  • Αέρια

Η ακράτεια κοπράνων είναι πιο συχνή σε γυναίκες που γέννησαν ένα ή περισσότερα παιδιά, επειδή οι μύες που ελέγχουν τις κινήσεις του εντέρου ενδεχομένως να υπέστησαν βλάβη κατά τον τοκετό.Άλλα συνήθη αίτια ακράτειας κοπράνων είναι τα εξής: διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια της αποθηκευτικής ικανότητας του ορθού, δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, σακχαρώδης διαβήτης, ορμονοθεραπεία (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες).

Η ακράτεια κοπράνων αποτελεί κατά μία έννοια στίγμα για την κοινωνία και δημιουργεί ιδιαίτερο άγχος στον ασθενή. Πολλοί ασθενείς προτιμούν να μένουν εσώκλειστοι στην οικία τους και δείχνουν αντικοινωνικοί, επειδή φοβούνται μήπως τους συμβεί κάποιο επεισόδιο ακράτειας και εκτεθούν δημοσίως. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ακράτεια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ακράτεια ΔΕΝ αποτελεί φυσιολογικό σύμπτωμα της γήρανσης. Η ακράτεια συχνά είναι αντιμετωπίσιμη, ή τουλάχιστον επιδέχεται βελτίωσης.

Τι εξετάσεις χρειάζεται να κάνω;

Εάν έχετε ακράτεια, υπάρχουν διάφορες εξετάσεις, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που την προκαλούν. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Κολονοσκόπηση. Είναι η εξέταση του εσωτερικού τοιχώματος του παχέος εντέρου με εύκαμπτο όργανο (ενδοσκόπιο). Με την εξέταση αυτή ελέγχεται αν υπάρχουν φλεγμονή ή όγκοι (πολύποδες-καρκίνος) στο έντερο που να ευθύνονται για την ακράτεια.
  • Ορθοσκόπηση. Είναι η εξέταση του τοιχώματος μόνο του ορθού (δηλαδή του τελευταίου-απώτερου τμήματος του παχέος εντέρου) με έναν μικρό άκαμπτο σωλήνα με λαβή.
  • Μανομετρία. Η μανομετρία είναι μια εξέταση με την οποία μετράται η πίεση στο εσωτερικό του ορθού σε διάφορα σημεία. Με την μανομετρία ελέγχεται αν οι μύες του ορθού που ελέγχουν την κένωση του εντέρου δουλεύουν σωστά και αν το ορθό έχει καλή αισθητικότητα.
  • Υπερηχογράφημα. Επίσης εξετάζει αν οι μύες του ορθού που ελέγχουν την κένωση του εντέρου δουλεύουν κανονικά.
  • Έλεγχο κοπράνων για λοιμώξεις του εντέρου που προκαλούν διάρροια και ίσως ακράτεια.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την ακράτεια;

Τα συμπτώματα της ακράτειας ενδεχομένως να βελτιωθούν αν ακολουθήσετε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω:

  • Αποφύγετε τρόφιμα και ποτά που προκαλούν χαλαρές ή συχνές κενώσεις του εντέρου, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα (εφόσον υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη), πικάντικα, λιπαρά, καφέ, τρόφιμα light ή αναψυκτικά light, τσίχλες ή γλυκά χωρίς ζάχαρη, αλκοόλ.
  • Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Σε ορισμένους ανθρώπους ένα μεγάλο γεύμα δυνατόν να ενεργοποιήσει την κένωση του εντέρου και να προκαλέσει διάρροια. Αντιθέτως, τα μικρά και συχνά γεύματα δυνατόν να μειώσουν τον αριθμό των κενώσεων του εντέρου.
  • Καταναλώνετε επαρκή ποσότητα από φυτικές ίνες, επειδή δημιουργούν πιο ογκώδεις και συμπαγείς κενώσεις, που ελέγχονται ευκολότερα κατά την αφόδευση.

Αν έχετε ακράτεια κοπράνων, μην νιώθετε ενοχή ούτε να ντρέπεστε να αναφέρετε το πρόβλημά σας στον γαστρεντερολόγο σας. Να γνωρίζετε ότι η ακράτεια κοπράνων είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που δύναται να αντιμετωπιστεί ή τουλάχιστον να βελτιωθεί. Είναι κρίμα να μένετε στο περιθώριο της ζωής όταν έχετε να μοιραστείτε σημαντικές στιγμές με τους δικούς σας ανθρώπους.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακράτεια κοπράνων;

Η θεραπεία της ακράτειας κοπράνων περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις, ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί. Κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής φυτικών ινών, φάρμακα για την μείωση του αριθμού των κενώσεων, φάρμακα που επιβραδύνουν την κινητικότητα του εντέρου («αντιχολινεργικά»), φάρμακα που βοηθούν στην κένωση του εντέρου σε περίπτωση κοπρόστασης, προγραμματισμένες τακτές επισκέψεις στην τουαλέτα έστω και αν δεν υπάρχει ανάγκη για αφόδευση, βιοανάδραση (δηλαδή επανεκπαίδευση των μυών που ελέγχουν την κένωση του εντέρου με χρήση αισθητήρων που μετράνε την δραστηριότητα των μυών), εμφύτευση συσκευών που προκαλούν ηλεκτρική διέγερση των νεύρων που ελέγχουν τους μυς του πρωκτού, και τέλος χειρουργική επέμβαση (συνήθως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει βλάβη των μυών από την γέννα).

Τελευταία ενημέρωση: 14 Ιουνίου 2018, 09:27

Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού