Μικροσκοπική Κολίτιδα
Ο γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός - Θεσσαλονίκη
Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ • Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία
Ενδοσκοπεί ασθενείς στην Θεσσαλονίκη • Τηλ.: 2311 28 38 33 Κιν.: 697 65 96 988

Μικροσκοπική κολίτιδα

Μοιραστείτε το στο Facebook (Μικροσκοπική Κολίτιδα)

Τι είναι;

Η μικροσκοπική κολίτιδα είναι μια φλεγμονή του παχέος εντέρου εν πολλοίς άγνωστης αιτιολογίας που προκαλεί υδαρή διάρροια. Υπάρχουν 2 τύποι μικροσκοπικής κολίτιδας, η λεμφοκυτταρική και η κολλαγονώδης ή κολλαγονική κολίτιδα. Και οι δύο τύποι προκαλούν τα ίδια συμπτώματα και αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο.

Πού οφείλεται;

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την μικροσκοπική κολίτιδα. Πιθανολογείται ότι προέρχεται από μόλυνση του πεπτικού συστήματος ή από φάρμακα (π.χ. από παυσίπονα που λέγονται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

Ποιους προσβάλλει;

Η μικροσκοπική κολίτιδα προσβάλλει πιο συχνά ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω. Αν και τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά, η κατάσταση δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Δεν οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως καρκίνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η μικροσκοπική κολίτιδα προκαλεί επεισόδια διάρροιας που είναι υδαρή και όχι αιματηρά. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν 4 έως 9 υδαρείς κενώσεις του εντέρου κάθε μέρα, ενδεχομένως και περισσότερες. Οι διάρροιες διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες.

Άλλα συμπτώματα που πιθανόν να συνυπάρχουν είναι: απώλεια βάρους, πόνος στην κοιλιά, ή έντονη κούραση.

Υπάρχει ειδική εξέταση;

Ο γαστρεντερολόγος αφού λάβει το ιστορικό σας και σας εξετάσει κλινικά, θα σας συστήσει εξετάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Στην κολοσκόπησηκολονοσκόπηση) ο γαστρεντερολόγος τοποθετεί ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα μέσα στο ορθό (το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου) και το προωθεί έως το τυφλό (το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου στη δεξιά κάτω κοιλία). Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα η οποία συνδέεται με εξωτερική οθόνη, έτσι ώστε να γίνει έλεγχος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Ο σωλήνας διαθέτει επίσης κανάλια μέσα από τα οποία περνάνε εργαλεία (λαβίδες) με τα οποία λαμβάνονται δείγματα ιστού (βιοψίες). Στη συνέχεια, ένας άλλος γιατρός (παθολογοανατόμος) θα εξετάσει τα δείγματα κάτω από ένα μικροσκόπιο για να ελέγξει για παρουσία μικροσκοπικής κολίτιδας. Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση της μικροσκοπικής κολίτιδας.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο γαστρεντερολόγος θα καθορίσει την κατάλληλη αγωγή για εσάς η οποία δυνατόν να περιλαμβάνει κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω:

  • Αντικατάσταση ή διακοπή κάποιου φαρμάκου, εφόσον ο γαστρεντερολόγος θεωρεί ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται στο φάρμακο που παίρνετε.
  • Αλλαγές στη διατροφή, εφόσον η διάρροια οφείλεται σε μια άλλη νόσο που ονομάζεται κοιλιοκάκη (δες σχετικό άρθρο στο peptiko.gr). Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί ειδική δίαιτα που ονομάζεται «δίαιτα ελεύθερη γλουτένης».
  • Αντι-διαρροϊκά φάρμακα που θα μειώσουν τον αριθμό των κενώσεων (αλλά δεν θα λύσουν το πρόβλημα).
  • Χορήγηση βουδεσονίδης, ενός στεροειδούς φαρμάκου που βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο.
  • Άλλη θεραπεία. Ο γαστρεντερολόγος ενδεχομένως να σας προτείνει κάποιο άλλο φάρμακο ή θεραπεία.

Πώς θα είναι η ζωή μου;

Ορισμένοι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία επειδή τα συμπτώματα ενδεχομένως να επανέλθουν μετά το τέλος της θεραπείας.

Δείτε ακόμη:
Κολονοσκόπηση: Όλη η διαδικασία! (βίντεο | Θεσσαλονίκη)

Γλωσσάρι

Επικοινωνία

Στείλτε αυτή τη σελίδα με e-mail σε κάποιον γνωστό σας που μπορεί να τον ενδιαφέρει

Εκτύπωση